Die goedkope Poolse vakmannen pakken ons werk af!

Het is een gekend gegeven. Steeds meer Oost-Europese vakmannen komen de knelpuntberoepen invullen in andere EU-landen. Niet iedereen is opgetogen met deze evolutie. “Oneerlijke concurrentie! Ze pakken ons werk af!”. Hebben ze een punt?
De resultaten van een enquête bij onze klanten nodigen alvast uit om deze visie drastisch te nuanceren.

Het klinkt logisch. Maar de logica ziet er in werkelijkheid anders uit. Voor onze ondernemers is het absoluut geen kwestie van ‘zij’ of ‘wij’. Dat blijkt uit hun antwoorden op de vraag “Waarom koos u voor de inzet van buitenlandse arbeidskrachten?”

  • Geen andere keuze
  • Belgen willen het werk niet doen
  • Meer motivatie
  • Buitenlandse uitzendkrachten hebben de juiste werkmentaliteit
  • Onbelangrijk wat hun origine is, als ze goed presteren

Opmerkelijk was dat de meeste klanten antwoordden dat ze simpelweg geen alternatief hebben. Hier vinden ze de mensen niet meer die ze dringend nodig hebben. Ook de positieve werkmentaliteit is een doorslaggevend argument voor hun keuze.
Ook de stelling dat ze goedkoper zijn, klopt niet. Polen of Roemenen die tewerkgesteld zijn in België moeten evenveel verdienen als hun Belgische collega’s. Voor de werkgever is de officiële kost van een buitenlandse werkkracht dus niet lager.

marta
The true story of 'The Marta Machine' uitzendconsulente bij Axintor Interim
jobstudenten Axintor
Reserveer nu uw jobstudenten bij Axintor Interim: immuun voor festivalitis en super gemotiveerd!
De arbeidsmarkt warmt op: hou het hoofd koel en boek succes met Axintor Interim!
Steeds tot uw dienst

Tevreden klanten

Dezeure logo
De Verbeelding klant Axintor
Grondwerken Blomme klant Axintor
MMT klant Axintor
Hof Van Cleve  klant Axintor
Gediflora klant Axintor